Szélenergia

A szélturbinák lehetővé teszik számunkra a szél erejének hasznosítását és energiává alakítását. Amikor fúj a szél, a szélturbina lapátjai az óramutató járásával megegyező irányban forognak, és így a szél energiáját megragadják. Ez indítja be a szélturbina főtengelyének forgását, amely a géptoronyban lévő hajtóműhöz kapcsolódik. A sebességváltó ezt az energiát a generátorhoz küldi, amely elektromos árammá alakítja. A széláram ezután egy transzformátorba kerül, ahol a feszültségszintet a hálózathoz igazítják.

A szélenergia-ipar

A szélenergia-rendszerek világszerte egyre nagyobb teret hódítanak. A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) szerint 2019-ben világszerte több mint 60 GW új szélerőművi kapacitás és termelés volt telepítve. A szélenergia-rendszerek vezető országai a következők: Kína, az Egyesült Államok és Németország.

A szélenergia-iparágat számos nagy gyártó képviseli:

  • Siemens
  • VESTAS
  • GE Renewable Energy
  • Enercon
  • Nordex SE

Ezenkívül vannak még ázsiai gyártók, mint a Sinovel, Goldwin, Suzlon.

A szárazföldi szélenergia-iparág

A globális szárazföldi szélerőműparkok 2019-ben várhatóan több mint 60 GW-tal nőnek, és a szárazföldi szélenergia-alkalmazásokból származó globális kapacitás 2022-re várhatóan eléri a közel 750 GW-ot.

A német Nordex gyártó volt az első számú mozgatórugó ebben az új ágazatban: 2017 szeptemberében mutatta be Delta4000 platformját, 2018 augusztusában telepítette az első prototípust, és idén márciusban kezdte meg a sorozatgyártást.

Ez a 149 méteres rotorátmérővel és 4,0-4,5 MW rugalmas teljesítményű turbina olyan piacokon szerzett megerősített megrendeléseket, mint Svédország, Ausztrália, Argentína és az Egyesült Államok.

A Genneia által fejlesztett Chubut Norte II, III és IV projektcsoport építése Argentínában, amelyet 38 darab Nordex N149/4.0-4.5 típusú gép hajt majd, már megkezdődött, és az üzembe helyezés a jövő év elején várható.

Az Acciona 35 turbinás, 157,5 MW-os Mortlake South szélerőműparkja az ausztráliai Victoria államban hasonló fejlesztési szakaszban van.

A Nordex a Delta4000 platform kínálatát a bevezetése óta folyamatosan fejleszti és bővíti.

Először az N133/4.8-as modell jelent meg, amely a nagy szélerősségű helyszíneket célozza meg.

A közelmúltban egy új sebességváltó és egy megnövelt elektromos rendszer bevezetése lehetővé tette az N149 teljesítményének 5 MW feletti teljesítményre történő növelését, míg a 4,5 MW-os teljesítményű opcióhoz egy 155 méteres rotor bevezetése van folyamatban.

Az N149/5.X és az N155/4.5 sorozatgyártása a tervek szerint jövő év végén kezdődik.

Az új termékcsalád a 2013-ban bevezetett eredeti Delta platform továbbfejlesztésének tekinthető.

A nagysebességű hajtóműves (HSG), kétszeresen táplált indukciós generátoros (DFIG) hajtásláncban nincs semmi különösen radikális, de a Nordex jól tette, hogy a nagyobb teljesítmény és terhelés ellenére a gondola méreteit változatlanul hagyta.

Ami a legfontosabb, hogy a turbina számos piacon már azelőtt működési tapasztalatot fog szerezni, hogy néhány versenytársa elérné a prototípus fázist.

A GE követi a Cypress prototípussal
A GE 2017 szeptemberében, a Nordexszel egy időben jelentette be belépését az ágazatba, de nem tudta felvenni a német OEM gyártás felé tartó tempóját.

A Cypress platformot 4,8 MW-os kezdeti teljesítménnyel és 158 méteres rotorátmérővel mutatták be. Egy évvel később az amerikai gyártó 5,3MW-ra emelt teljesítményt jelentett be, és megerősítette az újszerű, kétrészes lapátkialakítás további részleteit.

Az első prototípust – 5,3MW-os névleges teljesítménnyel – 2018 végén telepítették Hollandiában, és idén februárban termelte az első áramot.

A Fraunhofer Institute for Wind Energy Systems (IWES) 12 hónapos tesztelési programja augusztusban kezdődik.

Az első megrendelést – három 4,8 MW-os modellre – a német Prowind fejlesztő cég adta le áprilisban egy projekthez az ország déli részén, Bajorországban.

Azóta csak egy további megrendelés került a Windpower Intelligence, a Windpower Monthly kutatási és adatszolgáltató részlegének látókörébe.

Ez 27 egységre szólt, amelyet a Borusan EnBW Enerji által fejlesztett törökországi projekthez rendeltek. A szélerőműpark 138 MW-os bejelentett kapacitása 5,1 MW körüli átlagos névleges teljesítményre utal.

A Cypress hajtáslánc a HSG-DFIG elrendezésével nem jelent újdonságot, de az LM Wind Power kétrészes lapáttechnológiájának alkalmazása, amelyet a projekt helyszínén szerelnek össze, csökkenti a hatalmas alkatrészek kezelésével járó szállítási és logisztikai nehézségeket. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

A tengeri szélerőműpark és a szélenergia-ipar

A tengeri szélenergia-ipar virágzik, és belátható időn belül tovább fog növekedni. A GE a legújabb tengeri szélenergia-technológiákkal és tengeri szélerőműparkok fejlesztésével – beleértve a Haliade-X-et, az eddigi legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbinát – az iparág vezetője.

A tengeri szélenergia-ipar az előrejelzések szerint a következő évtizedben 17 GW-ról 90 GW-ra nő, és a tengeri szélenergia várhatóan a globális szélenergia-ipar 15 százalékát teszi majd ki.

A tengeri szélenergia-ipar virágzik, és a belátható jövőben is növekedni fog.

A GE a legújabb tengeri szélenergia-technológiákkal és tengeri szélerőműparkok fejlesztésével – beleértve a Haliade-X-et, az eddigi legnagyobb teljesítményű tengeri szélturbinát – az iparág vezetője.

A tengeri szélenergia-ipar az előrejelzések szerint a következő évtizedben 17 GW-ról 90 GW-ra nő, és a tengeri szélenergia várhatóan a globális szélenergia-ipar 15 százalékát teszi majd ki.

Felismerve ezt a tengeri szélenergia-potenciált, a GE több mint 400 millió dollárt fektetett be a legerősebb tengeri szélturbina kifejlesztésébe – ez a beruházás egyben a tengeri szélerőművek energiaköltségének (LCOE) csökkentését is szolgálja, hozzájárulva ahhoz, hogy a tengeri szélenergia versenyképesebbé váljon ügyfeleink számára. A Haliade-X platform olyan tengeri szélenergia-technológiával rendelkezik, amely segít ügyfeleinknek sikereket elérni az egyre fokozódó versenykörnyezetben.
A hatékonyság növelése és a tengeri szélenergia költségeinek csökkentése
Bemutatjuk a Haliade-X-et, a világ legerősebb tengeri szélturbináját. A Haliade-X egyben a leghatékonyabb óceáni szélerőmű-platform is, 60-64%-os vezető kapacitástényezőjével. A GE befektetése a Haliade-X-be hozzájárul ahhoz, hogy a tengeri szélenergia a tiszta energia költséghatékonyabb és versenyképesebb forrásává váljon.

A Haliade-X tengeri szélturbina 14 MW, 13 MW vagy 12 MW kapacitással, 220 méteres rotorral, 107 méteres lapátokkal és digitális képességekkel rendelkezik.

A Haliade-X nemcsak a világ legerősebb szélturbinája, hanem az iparági szabványt meghaladó, 60-64%-os teljesítménytényezővel is rendelkezik. A kapacitástényező azt hasonlítja össze, hogy mennyi energiát termeltek ahhoz a maximumhoz képest, amelyet egy adott időszak alatt folyamatos, teljes teljesítményű működés mellett lehetett volna termelni. A kapacitástényező minden egyes többletpontja körülbelül 7 millió dollár bevételt jelent ügyfeleink számára a szélerőműpark élettartama alatt. 

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat