Napenergia

A napenergia – a napból nyert energia – hatalmas és kimeríthetetlen erőforrás, amely a hazai és a globális villamosenergia-szükséglet jelentős részét fedezheti. Amellett, hogy a tiszta energia létfontosságú forrása, a nagyüzemi napenergia munkahelyeket teremt, ösztönzi az innovációt és erősíti gazdaságunkat.

 

Egy évvel ezelőtt senki sem tudta volna megjósolni, hogy a napenergia ilyen simán átvészel egy pusztító globális világjárványt,
és annak ellenére, hogy a COVID-19 a vártnál hosszabb ideig tartott, a napenergia iránti globális kereslet nem csökkent a
egyáltalán nem csökkent. Ehelyett – ismét meglepő módon – a napenergia új éves rekordot ért el, 18%-os növekedést, és 2020-ban 138 GW-ot telepítettek.
A napenergia sikere számos tényezőnek köszönhető. Az egyik elsődleges a költségvezető szerep, amely folyamatosan javul. És még nincs vége.

A másik a sokoldalúság: a napenergia az energiafelhasználás páratlanul széles spektrumát fedi le. A nagyon kis lakossági rendszerektől a nagyon nagy közüzemi méretű erőművekig, az egyedi telepítésektől az épületekbe integrált rendszerekig. a gépkocsibeállókban, lakóházakban vagy mezőgazdasági üvegházakban alkalmazott megoldásokig. Vannak mobil alkalmazások és hálózaton kívüli rendszerek a vidéki villamosításhoz. Végül pedig egyetlen más erőmű sem tervezhető és építhető meg olyan gyorsan, mint a napenergia. PV, ugyanakkor a legnagyobb munkaintenzitással jár.

Ez a napenergia-piaci kilátás az elkövetkező években sokkal erősebb növekedést vár, mint azt az előzőekben vártuk.
kiadásunkban. Bár a COVID-19 és a szilícium nyersanyaghiány miatt a kiépítés volumene némileg korlátozott
2021-ben, a főbb napenergia-piacokon a növekvő oltási arányok és az új szilíciumgyárak üzembe helyezése azt eredményezi, hogy évi 200 GW feletti bővítést eredményez 2022-től, két évvel korábban, mint a tavalyi GMO-ban előre jelzett. A teljes napenergia energiatermelő flotta kapacitása a 2020-as mintegy háromnegyed terawattról 2022-re több mint 1 TW-ra nő, és közel 1,9 TW-ra 2025-ben, a legreálisabb forgatókönyvünk szerint. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a World Energy Outlook 2020 című kiadványában kiemeli, hogy a napenergia a villamosenergia-piacok új királya.

Míg 2020-ban Kína volt a növekedés fő hajtóereje, amely 60%-kal, 48 GW-ra növelte a napenergia-hálózatra való csatlakoztatását, és így a második legnagyobb piac, az Egyesült Államok kapacitásának mintegy 2,5-szeresét; most már több piac van, mint az Egyesült Államokban, amely évente 1 GW-ot telepít, mint korábban bármikor. 2018-ban még csak 11 ország volt a GW-klubban, ez a szám 18-ra nőtt. 2020-ban, és 2023-ra eléri a 29-et.

Az elmúlt két év egyik legnagyobb napenergia-meglepetése Vietnam volt, a világ harmadik legnagyobb napenergia-piacán 2020-ban. Két vonzó ösztönző rendszer révén az ország elsőként fejlesztett ki mindössze egy év alatt egy élénk GW-szintű közművet piacot, majd 2020-ban egy gigantikus napelemes háztető-piacot, amely beindította a szegmens fejlődését. Gyakorlatilag a nulláról 9 GW fölé emelkedett, és csak decemberben 6,9 GW csatlakozott a hálózathoz. Ez a példa azt mutatja, hogya napenergia-ipar a megfelelő keretfeltételek mellett milyen gyorsan képes fejlődni.

A 2020-ra vonatkozó COVID-19 kivételével a múltban is kétszámjegyű növekedést tapasztaltunk, és a jövőben is kétszámjegyű növekedést várunk. A hálózaton kívüli napenergia-piacon is, amely területet most először vizsgálunk a globális piaci kilátásokban. A GET.invest támogatásával kutatási projektet indítottunk, hogy foglalkozzunk ezzel a hatalmas piaccal, amely a világpiac közel 10%-át teszi ki.
népesség villamosenergia-hozzáféréssel nem rendelkező szegmensét.

Nagy hiba lenne azonban hátradőlni és élvezni a napenergia növekedésének következő éveit. Egy nemrégiben készült iparági felmérés a COVID-19-ről a Global Solar Council által végzett felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók többsége nem túlságosan elégedett a a napenergia-ágazatnak a válság idején nyújtott sürgősségi ösztönzőkkel, valamint a válság utáni helyreállítási alapokkal, anna ellenére, hogy az elégedettségi arányok nőttek. Sőt, a pánik előtt kiadott GMO 2019 előrejelzésünk némileg magasabb telepítési szintet 2020-ra, mint amennyit valójában láttunk megvalósulni. A világjárvány valóban lassította a napenergia növekedését egy olyan időszakban, amikor minden egyes további napenergia-watt számít.

Bár mindenképpen örömre ad okot, hogy a napenergia folyamatosan nagyobb telepítési számokkal lep meg minket,
figyelembe véve, hogy a globális energiaellátás mintegy 70%-a még mindig nem megújuló, szennyező energiából származik, és a globális a szén-dioxid-kibocsátás idén a történelem második legnagyobb mértékű növekedését fogja elérni, a napenergiának több energiára van szüksége. A politikai döntéshozók támogatására. Csak sokkal nagyobb ambíciók és megfelelő politikai keretek teszik lehetővé az ágazat számára, hogy
a napenergia teljes potenciáljának kiaknázása érdekében – és a Párizsi Megállapodásban foglalt cél teljesítése érdekében – felgyorsítani a kiépítést. 

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat