Hibrid

szél-, napenergia-, Power to Gas (P2G) projektek

Számos megújuló energiával foglalkozó szakértő szerint egy kis “hibrid” elektromos rendszer, amely egyesíti az otthoni szél- és napenergia (fotovoltaikus vagy PV) technológiákat, számos előnyt kínál az egyes rendszerekkel szemben.

Mind a nap-, mind a szélerőműre jellemző, hogy nem állnak folyamatosan rendelkezésre, a szolgáltatás szünetelhet. Ez felveti az energiatárolási követelményeket.

A nap- és szélerőművek kombinációja (integrációja) már most kiegyenlítheti a szolgáltatásokat, és már most kiszámíthatóbb energiaellátást biztosíthat. Több olyan cég is van, amely gyakorlatilag csomagokkal szolgálja ki a piacot. A kisebb méretek még könnyebbek ebben az értelemben.

Az egyik lehetséges megoldás az akkumulátorcsomag hozzáadása a csomaghoz a szünetmentes energiaellátás biztosítása érdekében. A kis háztartás már lehet, hogy különböző beszállítóktól vásárolt tételeket. Ezek nem igényelnek nagyobb beruházást és a fejlesztők, illetve a kormányzat részvételét.

Van nemzetközi partnerünk, aki 120 kW-os moduláris PV, szél csomagrendszert fejlesztett ki, ami egy megismételhető jó technológiai lehetőség lehet.

A Power to Gas projektek (P2G) piaca egyre növekszik. Ez egy olyan integrált üzem, amely a különböző megújuló energiaforrások kombinációját használja fel, és az áram mellett hidrogént is termel, amelyet a levegőből származó CO2-vel metanizálhat, vagy biogázüzem. Ennek a folyamatnak a sémája az alábbiakban látható.

A fő feltalálók valójában Németországból származnak, és egy 1 MW-os erőművet éppen most építenek az E.on nagy közműszolgáltató vállalat számára.

A keletkező mesterséges gázt járműüzemanyagként lehetne felhasználni, vagy palackozni is lehetne, és a vidéki területeken gázalapú, tiszta tűzhelyeket lehetne használni. Ez a projekt több kiemelt célt szolgál, és a kormánynak, valamint a nemzetközi adományozó szervezeteknek támogatnia kellene.

Ezt a koncepciót gázosító üzemekkel is lehetne alkalmazni, amelyekről a következő fejezetben lesz szó.

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat