Geotermikus energia

geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

A geotermikus energia

MI AZ A GEOTERMIKUS ENERGIA?

 

A geotermikus energia a földfelszín alatt keletkező hőenergia. Mivel a Föld belső hőtartalma 1031 joule (3 x 1015 TWh), ez körülbelül 100 milliárdszorosa a 2018-as világméretű éves energiamennyiség fogyasztásnak, ezért a fenntartható hőtermelés fontos tiszta energiaforrásának tekintik.

A geotermikus energia fő előnyei

 

▪ Rendelkezésre áll 24/7-ben az év minden napján és nem függ a időjárási viszonyoktól, vagy a nappali és éjszakai szekvenciáktól, mint a szél- és a napenergia, és képes alapterhelésű villamos energiát szolgáltatni.

▪ A geotermikus energiát különböző hasznosítási technológiákkal nyerik ki tiszta villamos energia előállítására, fűtési/hűtési célokra vagy üvegházakban való felhasználásra.

A geotermikus energi akitermelésének korlátai

 

A geotermikus energia kitermelése még mindig korlátozott a világon számos ok miatt, mint például:

– a nagy potenciálú geotermikus erőforrások földrajzi korlátozása a vulkánok és a tektonikus övek területére, amelyek eloszlanak.
kevesebb mint 5%-a terül el a világon.

– a megfelelő áteresztő / nagy nyomású geotermikus tározók szűkössége.

– a száraz kőzet mesterséges fracking eljárásának magas költségei és veszélyessége (földrengések kiváltása) az Enhanced Geothermal Systems (EGS)-technológia.

– az üledékes kőzetek alacsony hővezető képessége.

Szintén bináris ciklusú technológia, amelyben a geotermikus vizet/sósvizet hőcserélőkön keresztül használják egy alacsony forráspontú folyadék zárt hurokban történő fűtésére – sajnos nem sikerült az alacsony geotermikus erőforrásokat ésszerű KW-költséggel és ésszerű áron hasznosítani. méretezhető energiatermelést.

A közelmúltban egy frissebb, fejlett technológiát fejlesztettek ki, amely a kutak közötti vízszintes oldalvezetékek keresztezésén alapul, hogy óriási mély geotermikus radiátorokat építsenek, de ez még mindig költséges, mert 4 függőleges kutat kell fúrni, és drága eszközöket használ az oldalvezetékek keresztezéséhez, valamint drága naplózási programot a geostratégiához. Ezen túlmenően, feltételezhetően a munkafolyadék szivárgásának kockázata, mivel nem használ burkolatot az oldalsó csatornákban a tömítés optimalizálása érdekében, és feltételezhetően gyorsabb a környező kőzetek lehűlése, mivel az oldalsó csatornák közel vannak egymáshoz.

A MEGOLDÁS AZ IGT

 

geotermikus energia

Az IGT koncepciója

 

Az integrált geotermikus faerőmű (IGT) a következőkből áll: egy újszerű óriási geotermikus radiátor, amely csak egy egyetlen kútból nagy mennyiségű geotermikus energiát nyerhet ki alacsony, közepes vagy magas geotermikus forrásokból. különösen a nagy mennyiségben előforduló, alacsony hőtartalmú vezetőképességű üledékes kőzetekből, függetlenül a kőzetek áteresztőképességétől, porozitásától vagy a képződési nyomástól;

A rendszer mindezt a sziklák csapdába esett folyadékoktól való szennyeződés nélkül, alacsony költséggel és kis felületen, elméletileg a világ mintegy 80%-án éri el.

Az IGT egy újszerű kútkitöltési tervet alkalmaz – sok hosszú vízszintes oldalvezetéket integrál egyetlen zárt termelési/befecskendezési ciklusba, hogy nagy mennyiségű munkafolyadékot keringessen a geotermikus energia gazdakőzetből történő kinyerésének optimalizálása érdekében.

 

 

GEOTERMIKUS TECHNOLÓGIA SZÁLLÍTÓK

Ormat ORC

Az Ormat geotermikus erőművek világszerte több mint 950 MWe kapacitással működnek, ami sok millió órányi működési tapasztalatot jelent. Az organikus Rankine-ciklus egy olyan termodinamikai folyamat, amelyben állandó nyomáson hőt adnak egy speciális szerves folyadékhoz, a folyadék elpárolog, majd egy gőzturbinában kitágul, amely egy generátort hajt meg, villamos energiát termelve. Az elhasznált gőz egy kondenzátorba áramlik, ahol folyadékká kondenzálódik, majd visszavezetik.

Magasabb hőmérsékleten a ciklus tovább fejleszthető a nagyobb hatásfok elérése érdekében.

Jó gőz alapú tározók esetén a legjobb elérhető lehetőség a kombinált ciklusú erőmű.

Turboden

A Turboden egy olasz cég, amely globális vezető szerepet tölt be az organikus Rankine-ciklusú (ORC) rendszerek tervezésében, gyártásában és karbantartásában, amelyek kiválóan alkalmasak az elosztott energiatermelésre, és amelyek elektromos és hőenergiát termelnek többféle forrásból, például megújuló energiaforrásokból (biomassza, geotermikus energia, napenergia), hagyományos tüzelőanyagokból és ipari folyamatokból, hulladékégetőkből, motorokból vagy gázturbinákból származó hulladékhőből. Ma a Turboden gázbővítőkkel és nagyméretű hőszivattyúkkal bővíti megoldásait, hogy megbízható és tiszta energiarendszerek létrehozásával hozzájáruljon a globális felmelegedés mérséklésére irányuló világméretű erőfeszítésekhez.

EGS – Továbbfejlesztett geológiai rendszer

Azokban az esetekben, amikor nagyobb mélységben és különleges kőzetformációkban a földalatti víz nem áll rendelkezésre megfelelő átviteli közegként, rendelkezésre áll egy új technológia, amely a hideg vizet a kútba szivattyúzza lefelé, és az alagsori kőzetek hőtartalmát hasznosítja a gőz létrehozásához, és a felszínre viszi.

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat