Agrovoltaika

Agrovoltaikus energia, amikor a mezőgazdaság és a megújuló energiaforrások kéz a kézben járnak.
A fotovoltaikus energia és a mezőgazdaság közötti maximális szinergiára törekszik a napelemek mezőgazdasági területeken történő telepítésével. Az alábbiakban ennek hatását, valamint jellemzőit és előnyeit ismertetjük.

agrovoltaika

HOGYAN MŰKÖDIK AZ AGROVOLTAIKA

 

Általában rögzített tartórendszereket használnak, amelyek a napelemeket körülbelül öt méterrel a termőföld fölé emelik. Ez lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági gépek hozzáférjenek az alatta lévő terményekhez. A napelemek üvegházak tetejére is felszerelhetők. Egy másik megoldás a dinamikus agrovoltaika, amely a panelek magasított kábelekre történő telepítését jelenti – ez egy könnyebb, könnyen szétszerelhető alternatíva -, és lehetővé teszi a panelek manuális mozgatását vagy beállítását az évszakok során, illetve a különböző földterületek művelése során.

Más létesítményekben megfigyelőrendszerek vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a paneleket a hatékonyságuk maximalizálása érdekében orientálják, és megakadályozzák, hogy mindig ugyanazon a helyen árnyékot vessenek, így alkalmazkodva a növények igényeihez. Ezek a rendszerek összetett szoftveres modelleket igényelnek, amelyek figyelembe veszik például a növények növekedési fázisait és az időjárást. A jövőben olyan napelemeket fognak kifejleszteni, amelyek félig átlátszó polimereket használnak, amelyek átengedik a fotoszintézishez szükséges napfény hullámhosszát, a többit pedig elnyelik, és így energiát termelnek.

 

AZ AGROVOLTAIKUS ENERGIA ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Ami a környezetet illeti, az agrovoltaika legfőbb előnye, hogy csökkenti a mezőgazdasági ágazatból származó üvegházhatású gázok kibocsátását. Ráadásul a földek kettős mezőgazdasági és energetikai célú hasznosítása enyhíti az ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre nehezedő nyomást, amelyet a termőterületek bővítése érint.

Tanulmányok becslése szerint a napelemek által termelt villamos energia több mint 30 %-kal növeli az agrárvoltaikus gazdaságok gazdasági értékét, mivel javítja a földhasználat hatékonyságát és a hozamokat, amint az az infografikán is látható. Ez különösen igaz a melegebb területeken, ahol az árnyék a hőmérséklet csökkentése és a túlzott párolgás megakadályozása révén védi a termést.

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat