Technológiák & Megoldások

Technológiák

Az egyik alapvető filozófia az, hogy olyan önálló, kistérségi energiatermelő üzemeket hozzunk létre, ahol az adott régióban rendelkezésre állnak az ilyen nyersanyagok előállításához szükséges földterületek, vagy a mezőgazdasági tevékenységből származnak ezek a másodlagos tüzelőanyagok, vagy a regionális hulladékkezelő telephelyek képesek biztosítani a szükséges, magas éghetőanyag-tartalmú, válogatott hulladékokat.

Léteznek olyan biomasszával kapcsolatos energetikai művelési módszerek, amelyek nagyobb energiasűrűséggel állnak rendelkezésre, mint a jelenlegi felhasználás és erdőirtás. Végül ezek a nagyobb hatékonyságú, iparosított módszerek több szántóföldet hagynak az élelmiszertermelés számára, és megmentik a kiváló minőségű erdőket, nem is beszélve a teremtett munkahelyekről. Létezik egy nagyon különleges kultúra, nevezetesen az algák, amelyek nagy mennyiségű biomassza nyersanyagot képesek előállítani akár gyógyszerek, akár állati takarmányok, akár bioüzemanyagok, akár primerenergia előállítására. Másrészt a hulladékokban még több üzemanyagforrás található, amelyek még a legszigorúbb jogszabályok szerint is megújulónak minősülnek, és nagy valószínűséggel a jövőbeni felhasználásuk még tovább fog növekedni.

Kivételesen fontos megemlíteni azon szintetikus gáztermelő technológiák hasznosítását, amelyek gyakorlatilag bármilyen biomassza, illetve hulladék befogadására alkalmasak, és a helyi adottságoknak és igényeknek megfelelően a legoptimálisabb kimeneti portfóliót lehet kialakítani. Ez a technológia képes a szingázból hidrogént is előállítani, ami a várható hidrogéngazdaság alapja lehet.

Emellett számos olyan technológia létezik, amely a különböző megújuló energiát hasznosító technológiákat kombinálja, vagy hulladékhő-visszanyerő megoldásokkal egészíti ki, ami az összes ilyen alkalmazást nagyon rugalmassá teszi, növeli a potenciális kimeneti termékek mennyiségét és számát. Ezek az úgynevezett hibrid erőművek, amelyek a nap-, szél- és biomasszát, valamint más hulladékhő-hasznosító egységeket kombinálnak.

A különböző ígéretes technológiák további technikai részleteit az alábbi, kimerítő technológiai lista kapcsolódó elemére kattintva találja meg:
Ezek a technológiák és az illusztrált technológiai szállítók, nevük csak bemutató jellegűek. Ezek a jelenleg elérhető legmodernebb technológiákról alkotott véleményünket képviselik, azonban projektfejlesztési megközelítésünkben teljesen függetlenek vagyunk, és az itt szereplő hivatkozások nem jelentenek elkötelezettséget vagy megállapodást a bemutatott gyártókkal. Mindezen képek, ábrák nyilvánosan elérhető forrásokból származnak.

A technológiák azonosítása és rövid leírása a potenciális projektszponzorok, helyi vállalkozók érdekét szolgálja, hogy a legfrissebb információkat gyűjtsék össze ezekről az iparágakról. Ezt a listát időről időre frissíteni fogjuk, sőt az új találmányokra a blog rovatunkban is felhívjuk a figyelmet. 

Tiszta. Megújuló. Hatékony.

Kapcsolat